Az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fennállásának évfordulója alkalmából egész napos filmvetítést tartanak csütörtökön Budapesten a Puskin moziban az 5×5 Filmfesztivál keretében.

Lajos Tamás, a Filmművészet Kollégiuma vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a kollégium által szervezett vetítéssorozat része az NKA 25 éves fennállást ünneplő eseménysorozatnak. Az 5×5 Fesztiválon a Puskin mozi öt termében öt-öt filmet láthat a közönség sokszínű műfajokban: a rajzfilmektől, a szórakoztató közönségfilmeken és játékfilmeken át a művész filmekig.

A programot úgy állították össze, hogy az lefedje a filmművészeti kollégium támogatási területének minden szegmensét, de olyan alkotásokat is műsorra tűztek, amelyek minden generáció számára érdekes lehetnek .

“25 év alatt a filmkészítés minden területét felölelő támogatási gyakorlatot folytatott az NKA Filmművészeti Kollégiuma. Folyamatosan segítette a különféle magyar vonatkozású filmek indulását, gyártását vagy forgalmazását” – magyarázta a kollégium vezetője.

Jelenleg a filmgyártáshoz kapcsolódó határterületeken nyújtanak támogatást: a könyv-és folyóirat kiadáson keresztül a filmklubokig és filmforgalmazásig.

Elmondta azt is, hogy a Budapest Film rendhagyó történelem órák elnevezésű programjának keretében vetítették a fesztiválon Szász Attila Örök tél című filmjét, amelyben a háborús bűnösnek kikiáltott magyarországi svábokat hurcolnak munkatáborokba.

Műsorra tűzik még többek között Makk Károly, Jankovics Marcell, Tarr Béla és Enyedi Ildikó egy-egy filmjét, de szerepel a programban Taratino Ponyvaregénye és a Toni Erdmann című német-osztrák vígjáték is.

The post Egész napos filmvetítéssel ünnepel az 5×5 filmfesztivál appeared first on HIRGATE.COM.

Forrás…